Hometutkimus

Hajusteet eivät häiritse homekoiraa

Mikä on homekoira?

Lähes kahdeksasosa koiran aivoista ja enemmän kuin 50 % nenän sisäosista palvelee haistamista ja koiran nenä on noin 2,5 miljoonaa kertaa parempi kuin ihmisen. Koira pystyy haistamaan ja erottelemaan jopa 2000 eri hajua ja sen hajuaisti kehittyy sitä paremmaksi, mitä enemmän se sitä käyttää.

Ihmisellä on arvion mukaan vain noin 5 miljoonaa hajusolua, kun taas koiralla on niitä rodusta riippuen jopa 220 miljoonaa. Koira erottelee hajuja samalla tavoin kun ihminen erottelee värisävyjä. Tästä johtuen homekoira pystyy helposti haistamaan homeen esimerkiksi voimakkaiden hajusteiden alta.

Koiramme ovat koulutettuja ilmaisemaan noin 30 yleisintä homelajia sekä sädesienet (ns. kosteusvaurioindikaattorilajit). Homeet kasvavat tavallisesti sekakasvustoina ja uusiin lajeihin törmätessään tuttujen joukossa, koira oppii kokoajan tunnistamaan lisää lajeja. Uusia lajeja opetetaan koirille myös aktiivisesti hajuntunnistuskoulutuksen avulla ja ohjaajalta saa pyydettäessä ajantasaisen listan jokaisen koiran kanssa läpikäydyistä lajeista & suvuista.

Senaatti-kiinteistöjen artikkeli Kaikki mitä olet aina halunnut tietää homekoirista.

Suomen Homekoirayhdistyksen esite homekoiratoiminnasta Suomessa.

Homekoiratarkastus ja homekoiran käyttö

Homeen löytämiseksi ei ole olemassa laitetta ja kaikkia homekasvustoja ei pysty ihmisnenällä haistamaan eikä silmin näkemään. Koiran avulla on mahdollista paikantaa myös rakenteiden sisällä näkymättömissä olevat vauriot, kuin myös kuollut tai kuivunut homekasvusto, jonka tiedetään tutkitusti voivan aiheuttaa oireita.

Koulutettu homekoira on nopea tapa tutkia isokin kiinteistö kustannustehokkaasti ja kalliit jatkotutkimukset, materiaalinäytteiden otot ja rakenteiden avaamiset voidaan kohdentaa oikeaan paikkaan. Remonttia suunnitellessa voidaan varmistaa, ettei korjauksia tehdä turhille alueille tai, että jotain ei jää samalla huomioimatta.

Koira ilmaisee hajun olemassaolon, ei välttämättä sen lähdettä. Rakenteissa tapahtuvat ilmavirtaukset voivat aiheuttaa sen, että koira paikallistaa hajun eri paikasta kuin missä hajun todellinen lähde on. Rakenteiden kunnosta ei voi saada täyttä varmuutta ilman rakenteiden avauksia tai muita selvitystapoja. Koiran osoittamat ilmaisut vaativat siksi yleensä aina tarkempia lisätutkimuksia, jotta rakennuksen todellinen kunto ja mahdollisen vaurion olemassaolo ja laajuus saadaan selville. Lisätutkimukset tekee pääasiassa sisäilmaongelmiin erikoistunut rakennusalan ammattilainen. Koiranohjaaja ei ota kantaa rakennusteknisiin ratkaisuihin.

Homekoiratutkimus

Homekoiran löydöksiä

Koirien käyttö perustuu koiran hyvään hajuaistiin. Homekoiran avulla tehdyn hometutkimuksen tavoite on selvittää esiintyykö kiinteistössä kosteus- ja homevaurioon viittaavia mikrobiperäisiä hajuja sekä paikallistaa hajujen esiintymiskohdat. Koira ilmaisee ainoastaan hajun olemassaolon. Koira voi myös tehdä ilmaisuja, jotka eivät ole varsinaisesti rakenteiden vaurioista johtuvia mutta vaikuttavat sisäilman laatuun, kuten esimerkiksi alapohjan maaperästä johtuva haju.

(Kosteus- ja Hometalkoot, Homekoiran Tilaajaohje, 2013)

Lataa Homekoiran tilaajaohje pdf-tiedostona.

Homekoira, espanjanvesikoira

Espanjanvesikoirasta ei lähde karvaa

Asuntokauppatilanteissa homekoiratarkastus ei korvaa asiantuntijan tekemää kuntotarkastusta. Koska jokainen homekoiran ilmaisu tulee tulkita sisäilmaongelmiin erikoistuneen rakennusalan ammattilaisen toimesta, suositellaan homekoirien käynti ajoitettavaksi ennen kuntotarkastusta/samaan aikaan kuntotarkastuksen kanssa. Näin koirien mahdolliset ilmaisukohdat voidaan heti ottaa huomioon kuntotarkastusta tehtäessä.

Homekoiratarkastuksesta tehdään aina kirjallinen toimeksiantosopimus ennen tarkastuksen tekoa ja tarkastuksen tilaajalla on oltava valtuudet tarkastuksen tilaamiseen. Tarkastuksesta tulee ilmoittaa taloyhtiön edustajalle esim. isännöitsijälle ennen tarkastuksen tekoa ja vuokralaisen on hyvä ilmoittaa tarkastuksesta myös vuokranantajalle. Hometutkimus sisältää koiran avulla tehtävän etsinnän lisäksi kirjallisen raportin. Asiakas on aina tervetullut seuraamaan koiran työskentelyä.

Rodultaan koiramme ovat espanjanvesikoiria, joista ei lähde karvaa, vaan turkki ajetaan muutaman kerran vuodessa kuin lampailta. Lisäksi rotu ei yleensä aiheuta allergiaoireita turkkinsa erilaisen laadun takia. Koirat ilmaisevat löytönsä menemällä maahan ja istumalla, ne eivät siis raavi jättäen jälkiä. Tarvittaessa koirilla voidaan käyttää tossuja suojaamaan joko pintoja tai koirien tassuja.

Kokemuksia homekoirista – Esimerkkitapauksia

Nuoripari pienen vauvan kanssa oli muuttanut homeasunnosta uuteen kotiin ja alkanut välittömästi epäillä että uudessa asunnossa on sisäilmaongelmia. Kaikkien kolmen fyysisten oireiden perusteella oli syytä epäillä ongelmien aiheuttajaksi mikrobien aineenvaihduntatuotteita ja homekoirat kutsuttiin tutkimaan asunto. Koirien tehdessä useita ilmaisuja kylpyhuoneeseen ja sen ympäristöön, saivat asukkaat vahvistuksen omille epäilyksilleen ja muuttivat välittömästi asunnosta. Hyvin nopeasti evakkoon lähdettyään, he huomasivat olon kohentuneen.

Huoneisto 1974, rakennetussa kerrostalossa Helsingissä

Nuori äiti sai haltuunsa vuokra-asunnon ja ennen muuttoa havaitsi mahdollista homeen hajua vaatehuoneessa. Homekoirat merkkasivat asunnossa sekä vaatehuoneen, että toisen makuuhuoneen kahta seinää, joista toinen vasten vaatehuonetta. Vuokrasopimus purettiin ennen kuin perhe ehti muuttaa, sillä he eivät halunneet riskeerata terveyttään. Asuntoon oli tehty kosteusmittauksia, mutta mistään tarkemmista tutkimuksista ei ollut tietoa.

Huoneisto 1984, rakennetussa kerrostalossa Uudellamaalla

Ostajat halusivat varmistaa täysin remontoidun rintamamiestalon kunnon kuntotarkastuksen lisäksi myös homekoirien avulla. Erityisesti kellarikerroksen suihku- ja saunatilat ongelmattomuus mietityttivät heitä. Koirat eivät löytäneet kolmikerroksisesta talosta mitään huomionarvoista, kaupat lyötiin lukkoon ja perhe pääsi uuteen kotiin.

1957 rakennettu, omakotitalo Uudellamaalla, asuntokauppakohde

Kun perhe oli ostanut asunnon ja aloittanut remontin, selvisi heille että asunnossa oli aikanaan ollut vesivahinko. Vesiputki oli vuotanut lattian alla ja kohta oli aikanaan kuivattu, sekä kattoikkuna vuotanut. Pintoja avatessa löytyi mustuneita sisäseiniä, jotka poistettiin. Remontin jälkeisen homepölysiivouksen jälkeen asukkaat halusivat varmistua että kaikki vahingoittunut materiaali oli saatu pois ennen uusia sisäpintoja. Homekoirat kuitenkin merkkasivat useita kohtia asunnossa, jatkotutkimuksiin oli ryhdyttävä ja remontti laajeni huomattavasti.

Remontin jälkitarkastus 1968, rakennetussa rivitalossa Uudellamaalla

Taloyhtiö pyysi rakennusalan yrittäjältä tarjousta salaojituksesta ja he päätyivät yhdessä ensin kartoittamaan tarpeen homekoirien avulla. Koirien avulla ainoastaan yhdestä asunnosta löytyi ongelmia, ja nämä eivät liittyneet salaojien puutteeseen. Asukkaat päättivät olla ryhtymättä mittavaan ja kalliiseen operaatioon ajatuksenaan että salaojituksen tarvetta ei ole.

1980 valmistunut, rivitalo Uudellamaalla

Perheen alkaessa epäillä sairastelunsa johtuvan sisäilmaongelmista, he tilasivat paikalle homekoirat. Koirat merkkasivat useita kohtia ja koirien ilmaisujen perusteella löydettiin mittavat ongelmat alapohjassa. Perhe muutti väliaikaiseen asuntoon remontin ajaksi.

1960 valmistunut, omakotitalo Hämeessä

Ostaja tilasi homekoirat täydentämään kuntotarkastajan tekemää työtä ja näin varmistuakseen rakennuksen hyvästä kunnosta. Koirat ilmaisivat muutamia sisäseinien alaosia ja kynnysten kohtia. Kuntotarkastajan avattua lattiaa, oli eristevilla ollut kuivaa ja puhtaan näköistä. Näytteet lähetettiin laboratorioon viljelyyn ja selvisi niiden olevan täynnä homeitiöitä. Asuntokauppa peruuntui.

1984 valmistunut, omakotitalo Hämeessä, asuntokauppakohde

Julkaisuja ja ohjeita

Homekoiran käyttö mikrobiperäisten hajujen havainnoimisessa (2023)
Tilaajan ohje, Haista Home -homekoirapalvelu
Tilaajan ohje, Kosteus- ja Hometalkoot
Homekoiratarkastus -ohjeet jatkotutkijalle