Lisätietoa voit hakea näistä linkeistä

Tykkää meistä facebookissa

Homekoirat Haista Home -Homekoirapalvelu
Homekoirat Haista Home -Homekoirapalvelu
Eilen meillä oli Simon kanssa treeneissä teemana ylähajut. Sain räpsäistyä muutaman kuvan kun pieni ja näppärä mies teki parhaansa kavutakseen ylös ja osoittaakseen minulle mistä kätkön haju tulee.

(Asiakkaat älkää pelästykö, eivät koirat yleensä pöydillä kiipeile 😄)
Homekoirat Haista Home -Homekoirapalvelu
Homekoirat Haista Home -Homekoirapalvelu shared a post.
Harkitsetko homekoiratarkastuksen tilaamista?

Homekoiratarkastus on yleistynyt kuntotarkastusmenetelmänä melko voimakkaasti 2010 luvulle tultaessa. Sen juuret ovat 1980 luvun alussa, jolloin koiria alettiin käyttää lahovaurioiden etsimisessä puhelinpylväistä. Tänä päivänä koiria käytetään alkuselvitysmenetelmänä mm valtion kiinteistökannan kuntotutkimuksissa, asuntojen korjaustarpeiden selvittämisessä, sisäilmassa esiintyvien hajujen ja terveydellisen oireilun syiden selvittämisessä, sekä saneeraustoimien jälkitarkastuksissa ja laajasti asuntokauppojen yhteydessä, niin ostajien kuin myyjienkin tilaamana. Kyseessä on siis suuret ja merkittävät asiat. Homekoiratarkastuksella ei ole kuitenkaan virallista statusta, eikä alalla ole sertifiointijärjestelmää.

Mistä asiakas voi löytää luotettavan, ammattitaitoisen, osaavan ja kokeneen toimijan?
Suomen homekoirayhdistys on syntynyt kehittämään homekoira alaa ja tukemaan alalla toimivia yrityksiä. Jäseneksi pääsemisen edellytyksiä ovat mm kohtuullinen työkokemus alalta (tai yleensä sisäilma-alalta). Luonnollisesti tulee olla hyvämaineinen alan toimija. Yrittäjien tulee kuulua ennakkoperintärekisteriin. Alan koulutus katsotaan eduksi. Tällä hetkellä Suomessa toimii ainoastaan Keski-Pohjanmaan ammattiopiston alainen yli vuoden kestävä koulutusohjelma, jossa huomioidaan ammatin vaatimukset ja koirakot koulutetaan ammattia vastaavissa olosuhteissa. Erilaisia hajuerottelukursseja järjestetään yleisesti, ja niissä voi opettaa koiran tunnistamaan purkkiin tai seinän taakse piilotetun homeenhajun muiden hajujen joukosta. Tämä on mukavaa yhteistä harrastelua koiran kanssa, mutta sillä ei ole mitään tekemistä kuntotarkastuksen kanssa. Valitettavasti tältäkin pohjalta saatetaan lähteä palvelua tarjoamaan.
Ammattimaiselle homekoiratarkastukselle on luotu raamit sisäministeriön alaisessa Home-ja Kosteustalkoot hankkeessa. Suomen homekoirayhdistyksen jäsenet ovat sitoutuneet noudattamaan tätä ohjeistusta työsuoritteissaan. Ohjeistus on suositus vähimmäistasoksi siitä, mitä asiakas voi odottaa saavansa kun tilaa tarkastuksen yhdistyksen jäsenyrittäjältä. Ohjeessa määritellään mm tarkastuksen tavoitteet ja laajuus, raportointi ja osapuolten vastuut.

Tilaajan on hyvä huomioida, että alalla on myös palveluntarjoajia, jotka lupaavat tehdä tarkastuksen reilusti alle alan keskihinnoittelun. Yleensä tällaisiin tarkastuksiin ei sisälly raporttia. Tarkastusraportti on kuitenkin tärkein työkalu jatkotoimenpiteitä ajatelle. Raportin merkitys on erityisen korostunut mahdollisissa asuntokauppojen riitatilanteissa. Oikeudessa ei välttämättä enää kutsuta asiantuntijaa kuultavaksi, vaan hänen tekemänsä raportti toimii näyttönä. Asiakas menettää siis tämän kallisarvoisen näytön raportin puuttumisen myötä.

Homekoiratarkastuksiin pätee sama sääntö kuin kaikkiin muihinkin palveluihin. Mikäli hinta ja palvelun sisältö poikkeaa oleellisesti alan keskimääräisestä, on syytä miettiä onko palvelun laatu sellainen kuin pitää. Pahimmillaan ammattitaidoton homekoiratarkastus voi aiheuttaa sekä taloudellista että terveyshaittaa.

Teksti: Maria Pakkanen
Kuva: Jaana Sagulin
Homekoirat Haista Home -Homekoirapalvelu
Homekoirat Haista Home -Homekoirapalvelu shared a link.
Kohta kaupanteon jälkeen alkoi riita talosta, jota ostajapariskunta piti asumiskelvottomana, vaikka myyntiesite lupasi ”täysin peruskorjatun” rakennuksen.
Homekoirat Haista Home -Homekoirapalvelu
Homekoirat Haista Home -Homekoirapalvelu shared a memory.
Tällainen muisto tuli vastaan 😊
Tämän paikan muistan vielä hyvin. Kyseessä oli kesämökin kylpyhuoneen lattia ja homekoira Rysällä harvinaisen hauska tapa ilmaista: hinkutti poskellaan lattiaa kyseisessä kohdassa. Syykin oli aika selvä 😃
Homekoirat Haista Home -Homekoirapalvelu
Homekoirat Haista Home -Homekoirapalvelu
Ollaan näköjään päästy myös Aamupostin sivuille 🙂